Белоруско-српске књижевне везе као тема предавања доц. Ане Наумове

Доц. Ана Наумова са Филолошког факултета Белоруског државног универзитета у Минску (https://bsu.by/faculties/filologicheskiy-fakultet-d) крајем новембра 2021. године реализовала је наставничку мобилност на Филолошком факултету Универзитета у Београду, у оквиру програма Еразмус+. Тим поводом на Катедри за славистику и Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета уприличено је више сусрета и дискусија о предавању српског језика као страног, превођењу српске књижевности у Белорусији и изучавању белоруског језика, књижевности и културе у Србији.

Посебну пажњу заинтересоване публике привукло је и предавање „Иво Андрић у белоруско-српским књижевним везама” колегинице Наумове, одржано 24. новембра 2021. године на Филолошком факултету у Београду, а које је било реализовано у комбинованој форми, уз учешћа уживо и на даљину. Предавању су присуствовали и у разговорима учествовали наставници више катедара Филолошког факултета, истраживачи из других научних институција и студенти основних, мастер и докторских академских студија. Скуп су поздравили проф. др Александар Јерков и проф. др Далибор Соколовић, координатор мобилности у оквиру програма Еразмус+ на Филолошком факултету, а програмом је модерирала доц. др Мина Ђурић.

Кроз богат приказ историје белоруско-српских књижевних веза и научног изучавања српске књижевности у Белорусији, колегиница Ана Наумова је анализирала рецепцију Андрићевих дела у оквирима тумачења, могућности превођења и предавања, те отворила широки хоризонт за дискусију о будућности академских изучавања белоруско-српских књижевних веза.