Студио Б: Конгрес слависта

Београд је космополитски град у коме се чују многи језици а захваљујући учесницима конгреса током наредних 7 дана Београд ће бити место где ће се највише чути управо словенски језици, рекао је на отварању 16. Међународног конгреса слависта помоћник градоначелника Андреја Младеновић. Тав значајан скуп за словенску културу и њен положај у свету одржава се на Филолошком факултету и трајаће до 27 августа.

Репортер:
Конгрес је окупио око 1.000 слависта из 43 земље што је историјски догађај од великог значаја
уопште за славистику, посебно за србистику.

Бошко Сувајџић, председник Међународног комитета слависта:
Били смо овде и 1955 године када је управо на међународном сусрету слависта у Београду
донета одлука о формирању Међународног комитета слависта у циљу неговања међународних веза из области славистике и обнављања традиција славистичких конгреса.

Репортер:
Расправљаће се о језику, пореклу, историји, граматици, књижевности, култури, фолклору и….славистике, правцима развоја и наслеђу.

Владан Вукосављевић, министар културе и информисања:
Ако би смо данас некоме поставили незахвалан задатак да замисли овај данашњи свет, свет културе и свет светске цивилизације лишеног оног доприноса који су словенски народи тој цивилизацији и културном наслеђу давали, ми би смо шватили да то више не би био овај свет и то не би били више ови људи.

Репортер:
Специјалне теме конгреса су 200 година српског речника Вука Стефановића Караџића, и Вуков значај у славистици, Александар Белић у историји славистике, и 1918 година и развој словенских језика и књижевности и њиховог проучавања.

Младен Шарчевић, министар просвете:
Овај скуп је прилика да сви заједно пошаљемо поруку о значају уопште славистике свету, афирмише њене најважније области изучавања, да разменимо идеје, знање и учврстимо пријатељства.

Репортер:
Град Београд подржава овај међународни скуп са циљем јачања угледа нашег града, као и развијање међународних, научних и културних веза са земљама Европе и света.

Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Београда:
Мислим да је важно рећи да Београд и без српског језика и без ћирилице није онај Београда који ми треба да негујемо и градимо, али тај Београд не би био исти да не чујемо данас у њему велики број других страних језика. И ми смо изузетно поносни на то што је данас Београд град у коме се чују многи језици и то је нешто што је велико богатство.

Репортер:
Организатори скупа су и Међународни комитет слависта, Савез славистичких друштава Србије, Филолошки факултет у Београду и Српска академија наука и уметности. Скуп се одржава под високим покровитељством председника Србије Александра Вучића.