РТВ: Отворен конгрес слависта

На Филолошком факултету у Београду свечано је отворен 16. Међународни конгрес слависта. У раду учествују слависти из 43 државе. Присуство је пријавило преко хиљаду учесника. У радном делу, научници ће се бавити питањима језика, књижевности, фолклора, културе и славистике. Конгрес се одржава под покровитељством председника Србије.

Репортер
Организатори су уложили посебне напоре, како би обезбедили што запаженији наступ славистичких делегација из земаља, република бивше Југославије, са циљем да се створи боља научна, културна и језичка сарадња. Уз изузетно богат радни, али и пратеће програме, организатор је ове године најавио и подизање бисте академику Александру Белићу који је, давне 1939, као председник САНУ, сачинио програм за одржавање 3. конгреса слависта у Београду, који није одржан због избијања Другог светског рата.

Бошко Сувајџић, председник Међународног комитета слависта
Алескандар Белић, овај Нестор међу славистима, централна фигура српске славистике, био би, верујем, поносан на нас. Ми смо поносни што настављамо његово храбро и беспоштедно, и мурдо и разложно бављење науком. Због тога смо овде.

Репортер
Конгрес се одржава под високим покровитељством председника Србије и покровитељством Града Београда. Подршку су пружила и ресорна министарства.

Владан Вукосављевић, министар културе и информисања

Оно што су словенски народи урадили у области књижевности, у области народног стваралаштва, у области лингвистике, у области уметничке музике, сликарства и сваког вида духовног, научног и културног стваралаштва, шватајући културу у једном веома широком смислу јесте неотклоњиви и веома битан део светског културног мозаика.

Младен Шарчевић, министар просвете
Мислим да ме посебно радује чињеница да у Србији, у оквиру научне заједнице,
друштвено–хуманистичке науке добијају посебан значај у нашим плановима. Овај скуп је прилика да сви заједно пошаљемо поруку о значају уопште славистике свету, афирмишући њене најважније области изучавања, да разменимо идеје, знања и учврстимо пријатељства.

Репортер
Конгрес слависта трајаће недељу дана. Његови организатори су: Међународни комитет слависта и Савез славистичких друштава Србије, а суорганизатори Филолошки факултет у Београду, као домаћин и Српска академија наука и уметности.