РТС 1: Сви слависти у Београду

У наредних седам дана око 1.000 слависта из 43 земље света говориће о актуелним питањима
славистике и србистике.

Бошко Сувајџић, председник Међународног комитета слависта
И посебне теме, које су примерене конгресу у Београду, су место Александра Белића великог и
највећег српског лингвисте века у историји славистике, значај Вуковог Српског рјечника, те отворене књиге, те књиге памтивека, књиге расковника за нашу нововековну културу и значај и улога завршетку Првог светског рата и словенског света.

Ана Шешкен, Филолошки факултет Унивезитета Ломоносов
Ја мислим да је стварно место славистике у свету би могло да буде некако је боље и више, али како је тако је. Важно је да се одржава, јер стварно се налазило пре, тако да кажем двадесетина година у великој кризи. Хвала богу, мислим да смо ту кризу некако пребродили уз заједнички напор.

Репортер
Друштво Српске славесности, претеча Академије наука је као један од основних задатака
дефинисало старење о језику.

Владимир Костић, председник САНУ
Језик је ја бих рекао једина трајна шифра сваког идентитета. Постоје наравно и други елементи, постоје и други трагови, постоје и друге врсте сечења, али је језик тај који на неки начин дефинише и нас саме али и наш однос према другима.

Репортер
Свечаном отварању присуствовали су представници Владе, дипломатског кора, верских комфесија, Српске академије наука и уметности, професори и студенти.

Младен Шарчевић, министар просвете
Ми смо већ показали ове године отварањем Центра за друштвено хуманистичке науке, где је
лингвистика веома виђена, у Тршићу, да јако много пажње положемо управо очувању свог језика, културе, словенског духа и свега онога што баштини сам Филолошки факултет.

Репортер
Међународни конгрес слависта најзначајнија је међународна славистичка научна смотра у свету која се одржава сваке пете године. Управо је у Београду 1955. године донета одлука о
формирању Међународног комитета слависта у циљу неговања међународних везе из области славистике.