РТС 1: Културни дневник

У Новом Саду ће од 27. до 30. августа бити одржан 13. Међународни новосадски књижевни фестивал. Тим поводом гост Култруног дневника је Јован Зивлак песник, критичар и есејиста, председник Друштва књижевника Војводине и оснивач фестивала.

У Галерији науке и технике САНУ у току је изложба “Српска лексикографија од Вука до данас” аутора проф. др Рајне Драгићевић и др Ненада Ивановића, као део програма 16. Међународног конгреса слависта, који се одржава у Београду од 20. до 27. августа.

У РТС-у је потписан протокол о сарадњи Битефа и Културрно уметничког програма наше куће, којим је прецизиран начин праћења фестивала као и директан пренос једне представе из овогодишње селекције.

У Новом Саду је представљен концепт под називом “Калеидоскоп” који подразумева бројне програме којима се осликава сва културна разноликост Новог Сада, будуће европске престонице културе 2021. године.

Присуство критике у медијима данас је попут сусрета са ретро сакоом у орману. Радио-телевизија Србије непрестано негује критику у свом програму. Наш јубилеј је повод је да се подсетимо угледних критичара који су део, не само телевизијске већ и културне историје. Као и да покажемо колико је критика важна у једној култури.

У швајцарским Алпима одржан је највећи светски фестивал алпског рога. Тај инструмент је осим у Швајцарској, популаран и у Немачкој и Француској.