Радио Нови Сад: Конгрес слависта

Светски конгрес слависта који окупља више од хиљаду научника из 43 земље које проучавају
словенске језике књижевности и културе протеклао је у подношењу стручних реферата, секција и округлих столова, а прекретница је према свакој науци о језику понаособ, посебно србистици, рекао је министар Владан Вукосављевић. Један од циљева охрабрити младе стручњаке да се више баве науком и језиком, казао је генерални покровитељ конгреса председник Србије Александар Вучић. Забележила Јасна Куртеш Плављанин.

Новинар Јасна Куртеш Плављанин:
Српски слависти поникли су, живе и раде диљем разноликог српског, етничког простора и зато је важно зашто је Београд домаћин проучаваоцима ове комплексне науке из читавог словенског света, потврдиле су њихове колеге са најпрестижнијег светског универзитета Ломоносов из Москве.
Реферати из лингвистике, фразеологије, фолклора, кроз аутентичну изложбу у светлу два века Вуковог ријечника, Српска лексикографија од Вука до данас, потврдили су високо место српског језика међу словенским језицима и дали подстрек за Србистику, рекао је министар Владан Вукосављевић.

Владан Вукосављевић, мистар културе и информисања:
Словенски народи и словенска заједница као највећа етнолингвистичка заједница у Европи у овом делу света попели су се да тако кажем на историјску сцену давних дана.

Новинар:
На пријему за слависте из света на Андрићевом венцу, председник Александар Вучић посебно је поздравио научнике, професоре и лингвисте са простора бивше Југославије указавши посебну част највећем југословенском лингвисти свих времена, академику Александру Белићу. Овај скуп је доказао да су везе међу словенима нераскидиве, истакла је јапанолог и деканка Филолошког факултета професор др Љиљана Марковић која је била један од домаћина скупа.

Љиљана Марковић, декан Филолошког факултета:
То што и ми сами део ловог горостасног и богатог света, језичког, мисаоног, книжевног и културног идентитета даје одржавању 16. Међународног конгреса слависта прву одредницу важности.

Новинар:
16. Међународни конгрес слависта у Београду сложили су се сви учесници на церемонији затварања био је прекретница пре свега према српском језику, култури и идентитету, а наредни конгрес биће у Паризу 2023. године.