Новости: Сан српске славистике

Свечано отворен Међународни конгрес посвећен словенским језицима. Сувајџић: У Студентском парку подићи споменик “Српском рјечнику”.

МЕЂУНАРОДНИ конгрес слависта, који је у Београду окупио више од 1.000 учесника из 43 земље, отворен је у понедељак у Сали хероја на Филолошком факултету.

– Пред нама је остварен сан српске славистике. Ово је наставак сна светске славистике, још од првог, прекретничког, прашког конгреса 1929. године, који је био посвећен Јозефу Добровском. Наш конгрес посвећујемо патријарху српске лингвистике Александру Белићу – казао је председник Међународног комитета слависта Бошко Сувајџић.

– Предлажем покровитељима Конгреса, представницима града Београда, да се у Студентском парку, поред бисте Александра Белића, коју ћемо, надам се, преселити са Филолошког факултета на Студентски трг, подигне споменик не једном човеку, већ једној књизи. Та књига је “Српски рјечник” Вука Стефановића Караџића. Књига над књигама, књига памтивек, књига угаоник српске културе. У тој, отвореној књизи, становаће, као у Вуково време и Вуковом заслугом, и данас модерне речи: знање, храброст, част, достојанство, истрајност, идентитет, космополитизам.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић додао је да ће град Београд настојати да, по уређењу Трга републике и затварања Васине улице за саобраћај, испуни оно што је Сувајџић предложио.