Град Београд спремно дочекује слависте из целог света

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић изјавио је на отварању 16. Међународног конгреса слависта у Београду да је то велика прилика да се наш град и наша земља представе и угосте све оне који се баве словенским језицима и словенским народима.

Он је подсетио да је Конгрес слависта био припремљен за одржавање у Београду 1939. године, али је, нажалост, због Другог светског рата одложен.

– Град Београд је отворен за све предлоге Филолошког факултета, Београдског универзитета и Српске академије наука и уметности, као што је предлог да се Васина улица затвори за саобраћај. Овај део града познат је по Универзитетском центру и због тога ћемо у наредне две године настојати да по уређењу Трга републике и затварања Васине улице за саобраћај, а отварања пешачке зоне, затворимо то као једна целину – рекао је Младеновић.

Минитастар културе и информисања Владан Вукосављевић нагласио је да је ово велики дан за славистику, Београд и Србију.

– Надам се да ћете по повратку у своје државе моћи да посведочите на ком месту је данас словенска култура, језик и писменост, али и да словенски свет још није рекао своју последњу реч – рекао је Вукосављевић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић поручио је присутним ученицима скупа, бројним амбасадорима и представницима културних институција да је Конгрес слависта немерљивог културног, научног и друштвеног значаја и да је као такав прилика да се размене идеје, знања и учврсте пријатељства.

На свечаном отварању између осталих говорили су и председник Међународног комитета слависта Бошко Сувајџић и председник САНУ академик Владимир Костић, а присуствовала је и градска секретарка за културу Ивона Јевтић.

Међународни конгрес слависта одржава се у Београду од 20. до 27. августа, представља  најзначајнију мађународну славистичку научну смотру у свету, која се одржава сваке пете године. У оквиру овог конкреса, на коме учествују представници из 43 државе, предвиђено је одржавање секција: језик, књижевност, култура, фолклор и питања славистике. За време трајања конгреса биће отворене тематске изложбе, представљена капитална славистичка издања, одржани округли столови о специјалним темама. Организатори су Међународни комитет слависта и Савез славистичких друштава Србије, као и Филолошки факултет БУ, САНУ, под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића и Града Београда.