Факти: На београдском Студентском тргу споменик Вуковом „Српском рјечнику”

ХИМНОМ Републике Србије „Боже правде”, коју је отпевао Хор „Обилић” АКУД „Бранко Крсмановић” у препуној Сали хероја Филолошког факултета Универзитета у Београду, отворен је 16. Међународни конгрес слависта у Београду.

Учеснике овог скупа је најпре поздравио и пожелео им добродошлицу Бошко Сувајџић, председник Међународног комитета слависта, рекавши да Београд потврђује своју мисију да буде мост који спаја слависте и словенске земље.

Нагласио је да је конгрес посвећен „патријарху” српске лингвистике Александру Белићу. Сувајџић је изразио наду да ће на Студентском тргу бити подигнут споменик „Српском рјечнику” Вука Караџића: „То је књига над књигама, књига памтивек”, додао је.

Министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић је у свом обраћању захвалио учесницима, рекавши да је конгрес велики догађај за славистику, Србију и Београд.

Напоменуо је да је словенски свет изнедрио ризницу невероватних прича и митова, а касније једну од најважнијих књижевности коју је свет видео. „Словенска култура је примала утицаје, али је те утицаје и враћала”, рекао је министар Вукосављевић.

Поздрављајући учеснике, министар просвете, науке и технолошког образовања Младен Шарчевић је рекао да је овај скуп од немерљивог културног значаја. „Овај скуп је прилика да сви заједно пошаљемо поруку о значају славистике, афирмишући њене најважније области и размену идеја, знања и учвршћивање пријатељства”, рекао је министар Шарчевић.

Председник САНУ Владимир Костић је рекао да словенски језици представљају последњи кључ за шифру чије би нам решење помогло да препознамо давне блискости. „Допавши у 21. век, човека све више разједа универзални ђаво равнодушности, проистекао из незнања и међусобног непознавања”, подвукао је академик Костић.

Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда, рекао је да је ово прилика да се везе међу Словенима продубе и учврсте и напоменуо да Београд без српског језика и ћирилице није град и да зато треба да га негујемо и градимо. „С друге стране, поносни смо што се на нашим улицама чују различити светски језици”, нагласио је Младеновић.

Конгрес слависта се одржава од 20. до 27. августа под високим покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића, покровитељством Града Београда, у организацији Међународног комитета слависта, Савеза српских славистичких друштава, Међународног славистичког центра и Филолошког факултета Универзитета у Београду. На овом научном скупу учествује више од 1.000 научника из 43 земље целог света.