Блиц: Историјски конгрес слависта у Београду

У понедељак у 10 часова на Филолошком факултету у Београду почиње Међународни конгрес слависта који ће до 27. августа окупити више од хиљаду учесника из 43 државе.

На Конгресу, који је оцењен као историјски, најављено је учешће врхунских светских слависта из словенских земаља, од Јапана, преко Азербејџана, Кине и Индије до славистичких центара у САД. Најзначајнија и бројчано највећа научна манифестација посвећена словенским језицима, књижевностима и културама одржава се 16. пут. Овако велики конгреси светских слависта одржавају се сваке пете године. По речима првог човека Међународног комитета слависта, проф. Бошка Сувајџића, биће то и омаж академику Александру Белићу.

– Одаћемо дужно поштовање академику Белићу, некадашњем председнику САНУ, који је 1939. обавио исцрпне припреме за одржавање трећег Конгреса слависта у Београду, али који је отказан због Другог светског рата – рекао је Сувајџић и истакао да ће посебне теме бити двеста година Српског рјечника Вука Стефановића Караџића и Вуков значај у славистици, затим Александар Белић у историји славистике, као и завршетак Првог светског рата и његов значај за развој славистике.

У Библиотеци града Београда биће изложено око 2.500 наслова најважнијих славистичких издања објављених од претходног конгреса у Минску 2013. У Галерији науке и технике САНУ биће приређена изложба речника „Српска лексикографија од Вука до данас“ аутора Рајне Драгићевић и Ненада Ивановића. У холу Филолошког факултета предвиђене су изложбе о Александру Солжењицину, као и о српској књижевности у Великом рату.

На светским универзитетима славистички центри су мање или више развијени, а као пример се наводи Славистички центар у Јужној Кореји који сваке године окупи више до 200 студената који проучавају српски језик, књижевност и културу.

Програм конгреса предвиђа 1.674 наступа, а учесници ће учествовати у секцијама, тематским блоковима, округлим столовима и први пут са постер-рефератима.

Организатори скупа су Међународни комитет слависта, Савез славистичких друштава Србије, Филолошки факултет Универзитета у Београду и Српска академија наука и уметности (САНУ).

Скупу се одржава под високим покровитељством председника Србије и под покровитељством града Београда, а присуствоваће му министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић.