Руски стрип у Краљевини Југославији

Ове јесени отворене су изложбе у Москви и Санкт Петербургу, као наставак јединственог пројекта Филолошког факултета у Београду, Удружења стрипских уметника Србије и Министарства културе Србије, чији је циљ упознавање јавности Русије са руским уметницима који су стварали стрип у Краљевини Југославији у периоду између два светска рата.

У Дому руске дијаспоре „Александар Солжењицин“ у

 

Москви у октобру 2018. године била је организована изложба „Руски стрип Краљевине Југославије“, која је изазвала велико интересовање посетилаца и медија. Ове године, слична изложба је на позив Комитета за културу града Санкт Петербурга поновљена у Библиотеци стрипа и графике. Изложба је отворена 13. септембра, а за њене потребе израђен је посебан каталог.

У новом Музеју руске дијаспоре, а на позив Дома руске дијаспоре „Александар Солжењицин“ 9. септембра 2019. године отворена је изложба графике и стрипа Сергеја Соловјова. За потребе изложбе израђен је научни каталог. Током априла 2020. године пројекат ће бити настављен изложбом радова Ђорђа Лобачова у Музеју руске

емиграције. Аутор пројекта је проф. др Ирина Антанасијевић.