RETHINKING THE IMPACT OF THE LIBERAL ARTS II: ARITHMETIC & GEOMETRY

Интернационалне радионице Института за славистику Универзитета у Келну

У организацији др Драгане Грбић са Института за славистику Универзитета у Келну (http://www.slavistik.phil-fak.uni-koeln.de/2306.html), од 17. до 20. фебруара 2020. године, у просторијама Задужбине „Доситеј Обрадовић” и Института за књижевност и уметност у Београду, одржане су интернационалне радионице посвећене проучавањима слободних вештина (artes liberales) ‒ аритметике и геометрије у контексту истраживања књижевности и култура словенских народа (http://www.slavistik.phil-fak.uni-koeln.de/41803.html; http://www.slavistik.phil-fak.uni-koeln.de/41802.html).

Истраживачки сусрети су започели обиласком археолошких и историјских споменика на Космају и у Крагујевцу, да би се након свечаног отварања скупа, на коме су говорили проф. емеритус др Душан Иванић (Филолошки факултет, Универзитет у Београду), др Симоне Хајне (ДААД, Београд) и др Драгана Грбић (Институт за славистику, Универзитет у Келну), наставили кроз пленарна предавања проф. др Снежане Самарџије (Филолошки факултет, Универзитет у Београду), проф. др Зорице Несторовић (Филолошки факултет, Универзитет у Београду), радионице које су водили проф. др Татјана Росић (Институт за књижевност и уметност, Факултет за медије и комуникације Универзитета Сингидунум), доц. др Мина Ђурић (Филолошки факултет, Универзитет у Београду), научни сарадник др Милош Миловановић (Математички институт, Српска академија наука и уметности), виши научни сарадник др Светлана Шеатовић (Институт за књижевност и уметност, Београд) и презентације студената Универзитета у Келну, Универзитета у Москви, Универзитета у Варшави и Филолошког факултета Универзитета у Београду, који су полазници мастер програма Културна и интелектуална историја између Истока и Запада (Cultural and Intellectual History between East and West) на Универзитету у Келну, као и студената докторских студија на Универзитету у Келну и на Филолошком факултету у Београду.

Научни део програма радионице посвећене геометрији био је праћен и стручним вођењем проф. др Владимира Симића (Филозофски факултет, Универзитет у Београду) кроз део поставке Народног музеја и упознавањем са другим збиркама Народног музеја, као и обиласком најрепрезентативнијих архитектонских здања Београда који је уприличила Тамара Танасијевић, студент докторских студија на Универзитету у Келну.

Разноврстан научноистраживачки програм био је обогаћен и посетом Задужбини Милоша Црњанског и разговором са председником Задужбине проф. др Милом Ломпаром (Филолошки факултет, Универзитет у Београду), чиме је симболично заокружен програм ових међународних радионица отпочет у јануару на Универзитету у Келну.

Гостујућим предавањима проф. др Мила Ломпара о проблематици календара у роману Друга књига Сеоба и суматраизму у Дневнику о Чарнојевићу Милоша Црњанског и предавањем проф. др Весне Ломпар (Филолошки факултет, Универзитет у Београду) о бројевима у српском језику у духу академске размене два партнерска универзитета отворен је на Универзитету у Келну први део научног програма ових интернационалних радионица, које су истовремено и део студијског мастер програма Културна и интелектуална историја између Истока и Запада.

Стручно организован програм, изврсна припремљеност излагача, изузетна стваралачка и радна енергија указују на дубоку посвећеност свих учесника интернационалних радионица иновативним истраживањима славистичких питања, као и на одличну сарадњу наставних и научних институција из Београда са Институтом за славистику Универзитета у Келну. Програм је реализован под покровитељством Немачке службе за академску размену (ДААД).