Књижевни семинар и изложба „Међународни Џејмс Џојс” на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци

На Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци (https://www.flf.unibl.org/) већ неколико семестара организује се Књижевни семинар. Ова манифестација окупља предаваче и проучаваоце књижевности из различитих наставних и научних центара који кроз предавања по позиву имају прилике да о својим истраживачким темама разговарају са колегама и студентима из Бање Луке. Уз многе угледне тумаче књижевности, предавање на тему „Вишемедијалне интриге Павићевог текста” 28. новембра 2019. године имала је част да одржи и доц. др Мина Ђурић. Предавању су присуствовали колеге и студенти са Катедре за србистику Филолошког факултета у Бањој Луци, као и заинтересоване колеге са других катедара.

Филолошки факултет Универзитета у Бањој Луци је током 2019. године обележавао деценију постојања. Тим поводом су се одржали богати научни, културни и уметнички програми, међу којима су и књижевне вечери, сусрети са гостујућим писцима, предавања, изложбе. Под покровитељством Амбасаде Ирске у Босни и Херцеговини, у Галерији „Ђура Јакшић” Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци постављена је изложба „Међународни Џејмс Џојс”, која ће за посетиоце бити отворена до 31. јануара 2020. године. Уз зналачки изабране материјале, изложба на занимљив начин приказује најзначајније моменте Џојсовог живота и рада, његове поетичке саговорнике, изазове око објављивања дела и др. Отварање изложбе, о којој је 20. децембра 2019. године говорио проф. др Петар Пенда, декан Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци и редовни професор на Катедри за англистику, пратило је и предавање „Јужнословенски Џојс” доц. др Мине Ђурић.

Изузетна залагања и заинтересованост професора и студената са различитих катедара Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци и из других наставно-научних центара показују да компаративна изучавања српске књижевности, као и (јужно)словенских аспеката џојсологије, имају своју сигурну будућност на овим просторима.