61. РЕПУБЛИЧКИ ЗИМСКИ СЕМИНАР ДРУШТВА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ СРБИЈЕ

На Филолошком факултету Универзитета у Београду, у организацији Друштва за српски језик и књижевност Србије (http://drustvosj.fil.bg.ac.rs), уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, од 7. до 9. фебруара 2020. године одржан је 61. традиционални Републички зимски семинар за наставнике и професоре српског језика и књижевности основних и средњих школа.

У оквиру богатог тродневног програма око хиљаду четиристо учесника Семинара имало је прилику да послуша десетак пленарних излагања предавача из различитих наставних и научних институција, да посети неку од двадесет шест радионица наставника основних, средњих школа и универзитета, као и научних истраживача, да погледа занимљив културноуметнички програм који су припремили наставници-ствараоци, ученици-уметници и професори-писци, да присуствује доделама награда и признања за најбољи средњошколски писмени задатак, за најактивније литерарне и лингвистичке секције, најрепрезентативније часописе и најиновативнију методичку припрему, да поздрави гостујућег писца, упозна се са новим издањима часописа и књига Друштва за српски језик и књижевност Србије, да буде на књижевним вечерима, представљањима најбољих романа, промоцијама књига.

У препуној Сали хероја пленарно излагање на тему „Слојеви лексике савременог српског језика” одржала је проф. др Рајна Драгићевић. Међу понуђеним радионицама у програму Семинара била је и радионица на тему „Страни језици у делима српске књижевности у настави”, коју је водила доц. др Мина Ђурић. Последњег дана Семинара уприличена је Годишња изборна скупштина Друштва за српски језик и књижевност Србије.

Уз сумирање резултата претходног мандатног периода проф. др Зоне Мркаљ, дотадашњег председника Друштва, извештаје о раду подружница, бројне похвале за рад Друштва и организацију Семинара, на Скупштини су за новог управника и заменика Друштва за српски језик и књижевност Србије изабрани проф. др Весна Ломпар (Катедра за српски језик са јужнословенским језицима Филолошког факултета у Београду) и проф. др Славко Петаковић (Катедра за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета у Београду).