49. скуп слависта и 49. научни састанак слависта у Вукове дане

Међународни славистички центар на Филолошком факултету у Београду (http://www.fil.bg.ac.rs/lang/sr/centri-i-instituti/medjunarodni-slavisticki-centar-msc/) био је организатор важних славистичких окупљања: 49. скупа слависта (Семинара српског језика, књижевности и културе) и 49. научног састанка слависта у Вукове дане.

Семинар српског језика, књижевности и културе започео је 25. августа 2019. године Курсом за усавршавање лектора у Образовно-културном центру „Вук Караџић” у Тршићу и Центру за културу „Вук Караџић” у Лозници, а затим је све до 21. септембра 2019. године, кроз часове Курса савременог српског језика и историје језика, Курса савремене српске књижевности, лекторска вежбања, конверзациона вежбања, разноврсна предавања, Курс народних песама и игара, Малу школу рокенрола, посете значајним научним институцијама, задужбинама и музејима и обиласке споменика културе, наставио са радом као 49. скуп слависта на Филолошком факултету у Београду. Око шездесет студената и лектора из двадесетак земаља, који су били полазници овогодишњег Семинара српског језика, књижевности и културе, имали су прилике да обогате своје знање и упознају знаменитости наше земље, као и да сарађују са предавачима са Катедре за српски језик са јужнословенским језицима, Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима, Катедре за славистику, Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду, са пројеката Института за српски језик САНУ и из многих других институција. Проф. др Рајна Драгићевић, председник Савеза славистичких друштава Србије, доц. др Бранко Вранеш и доц. др Мина Ђурић, чланови Управног одбора Савеза славистичких друштава Србије, такође су учествовали у различитим облицима рада Међународног славистичког центра.

Научни састанак слависта у Вукове дане одржао се од 12. до 16. септембра 2019. године у Београду и Тршићу. Теме из области језика и књижевности ‒ Разговорни језик и српски књижевни/стандардни језик, Лексикографско-енциклопедијска парадигма у српској прози, Савина Српска архиепископија (1219‒2019) ‒ Осам векова развоја српске писмености и духовности, окупиле су деведесетак научника славистичких катедара, института и истраживачких центара из Бањалуке, Београда, Берлина, Великог Трнова, Вроцлава, Источног Сарајева, Јене, Катовица, Кијева, Крагујевца, Косовске Митровице, Москве, Никшића, Ниша, Новог Сада, Познања, Сомбора, Софије, Торина, Хамбурга, Цетиња. Током 49. научног састанка слависта у Вукове дане у организацији Филолошког факултета и Министарства културе и информисања одржан је и Округли сто Употреба ћирилице у јавном простору (службена и јавна употреба ћирилице). Квалитетни реферати и дискусије током научног скупа, богата издавачка делатност Међународног славистичког центра, као и велика заинтересованост студената из земље и иностранства за теме из области српског језика, књижевности и културе, чине се одличном основом за припрему следећих, јубиларних славистичких окупљања у организацији Међународног славистичког центра: 50. скупа слависта и 50. научног састанка слависта у Вукове дане.