2024. година

     ПРВО МЕМОРИЈАЛНО ПРЕДАВАЊЕ У ЧАСТ АКАДЕМИКА ПРЕДРАГА ПИПЕРА

     На Филолошком факултету у Београду, 13. септембра 2024. године, одржано је прво меморијално предавање у част академика Предрага Пипера. Прво предавање одржао је Срето Танасић, дописни члан АНУРС.

     Концепт меморијалних предавања необичан је у нашој средини. Идеју о оваквом облику сећања на нашег великог Професора иницирао је др Мотоки Номаћи, професор Универитета Хокаидо у Сапору. Овај податак сведочи о томе да ни у далеком Јапану наш Професор није заборављен. Сваке године, по један угледни слависта из Србије или из иностранства одржаће предавање из неке од лингвистичких дисциплина којима се бавио академик Предраг Пипер. Част да покрене организацију меморијалних предавања припала је Савезу славистичких друштава Србије, али су се на молбу Савеза овој иницијативи придружиле и друге значајне институције – Матица српска, Институт за српски језик САНУ, Филолошки факултет Универзитета у Београду и Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду. Организовали смо Одбор за организацију меморијалних предавања, који сачињавају представници наших угледних научних институција. Тако се око меморијалних предавања сакупила једна подстицајна енергија добронамерних институција и појединаца која ће омогућити да се стално изнова сећамо академика Предрага Пипера и да не заборавимо његово светло дело.

     Предавач ће бити награђен спомен повељом „Академик Предраг Пипер“ за неговање сећања на Професора и за допринос славистици, а текст његовог предавања биће објављен у Јужнословенском филологу. Спомен повељу осмислио је проф. др Петар Буњак.

     На челу Одбора за организацију меморијалних предавања налази се проф. др Људмила Поповић, један од наугледнијих ученика и сарадника акдемика Предрага Пипера и професор Катедре за славистику на Филолошком факултету у Београду.