Српски телеграф: Вучић са славистима – Хвала што сте Београд учинили престоницом тако важне теме

– Чини ми се, када погледам, да је све сведено на 140 карактера, на скраћене верзије знања и информација, да је дошло време да се бавите послом због којег је славистика настала – рекао је Вучић на пријему, у Председништву Србије, за учеснике 16. међународног Конгреса слависта.

Вучић се захвалио славистима што су Београд и Србију начинили престоницом тако важне теме и замолио их, оне који су дошли из других земаља, да се у Беогарду и Сбрији осећају као код своје куће, свој на своме.

– Посебно пријатељима са простора бивше Југославије, са којима нисмо увек делили све исте вредности, исти поглед на прошлост, али уверен сам да ћемо умети да градимо заједничку успешнију будућност – рекао је Вучић.

Председник је рекао да је поносан што је Београд домаћин таквог конгреса, рекавши да има лаку и прелепу дужност да поздрави учеснике и пожели да се не чека нових седам деценија од Александра Белића да се скуп поново одржи у Србији. Према његовим речима, овај скуп је огромна прилика да Београд себе изнова легитимише као светски славистички филолошки центар.

Рекао је да је прочитао негде како славистика није нарочити важна, што, наравно, није тачно и добро је, каже, што су слависти и Србија успели да то препознају.

– То је велика важна ствар, велики предмет за читав свет. Свет не може без славистике, нити славистика без света. Огромно је наслеђе словенског језика, велико међусобно прожимање на западну и источну мисао и језик. Ништа мање овај свет није утицао на словенски језик и мисао – казао је он.