Радио Београд 1: Конгрес слависта

Више од хиљаду слависта из 43 земље окупиће се од 20. до 27. августа у Београду на 16. Међународном конгресу. То је најзначајнија и бројчано највећа манифестација посвећена словенским језицима.

Припремила Јована Обренић.

Репортер:
Први конгрес одржан је 1929. године у Прагу уз учешће 545 слависта. Овогодишњи скуп у Београду представља омаж академику Александру Белићу и другим угледницима славистике, те ће окупити светску елиту ове области у нашем главном граду, истакао је председник програмског одбора професор доктор Бошко Сувајџић.

Проф.др Бошко Сувајџић председник програмског одбора:
Ми овде окупљамо у ствари елиту културну, када је реч о славистици, ми окупљамо не само традицију него показујемо и у ком се тренутку ми у ствари налазимо. Окупити хиљаду људи који мисле на једном свету то је заиста подухват, али окупити преко хиљаду врхунских светских слависта, људи који језички мисле, то је већ историја.

Репортер:
Окупљање слависта из 43 земље од Јапана преко Азербејџана, Кине, Индије, до славистичких центара у Сједињеним Америчким Државама омогући ће живи дијалог представника различитих културних миљеа, објашњава декан Филолошког факултета, професор доктор Љиљана Марковић.

Проф.др Љиљана Марковић декан Филолошког факултета:
Овде ће доћи не само хиљаду кључних имена светске науке, пре свега светске славистике, већ ће одржавањем конгреса на Филолошком факултету Универзитета у Београду бити обезбеђен један дивни научни , квалитетни дијалог са осталим дисциплинама, јер свака наука постоји само у огледалу осталог света.

Репортер:
Учесници ће наступити у секцијама, тематским блоковима, округлим столовима и први пут са постарефератима чије увођење, према речима организатора сведочи о томе да конгрес има традиционалну структуру, али да се прилагођава савременим токовима. Главна пратећа манифестација је изложба речника под називом „ Српска лексикографија од Вука до данас“ у Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности. 16. Међународни конгрес слависта одржава се у Београду од 20. до27. августа.